Behandel mogelijkheden

 Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een efficiente behandelmethode die kan worden toegepast bij pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints.  Deze interventie is nauwelijks voelbaar en resulteert vaak snel in een directe pijnvermindering en een verbeterde bewegelijkheid van de spieren en gewrichten waardoor sporten en de dagelijke acitiveiten en werkzaamheden weer snel hervat kunnen worden.

 

Wat is een myofasciale triggepoint?

Een triggerpoints is een verkrampt plekje in een spier welke naast lokale drukpijn ook vaak pijn op een andere locatie geeft.  Deze triggerpoint kan aageprikt worden, waarna deze even lokaal aanspant (twitch) en erna weer ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen.

De steriele naaldjes die voor Dry Needling worden gebruikt zijn dezelfde als bij acupunctuur, hoewel er bij acupuntuur juist zogenaamde energiebanen aangeprikt worden.

 

Hoe ontstaan myofasciale triggerpoints?

Een myofasciale triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting. Deze overbelasting kan te maken hebben met “beroepshoudingen” en leefgewoontes. Of ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, slechte voeding, spieren die niet kunnen ontspannen.

Het behandelen van Myofasciale Triggerpoints door middel van Dry Needling is goed toepasbaar bij o.a. hoofdpijnklachten, nekklachten, schouderklachten, armklachten, lage rugklachten, bekkenklachten en beenklachten.

 

Dry Needling is een erkende behandelmethode

Dry Needling is geen voorbehouden handeling volgens de wet BIG. Fysiotherapeuten die scholing hebben gevolgd welke erkend is en geaccrediteerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) mogen deze vorm van behandeling toe te passen.

Tevens is Dry Needling sinds 2007 opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. Deze methode is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling en valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie.

Neem contact op om te informeren of Dry Needling bij uw klachten toegepast kan worden.

Fasciatherapie

 

De FIT (Fascia Integratie Therapie) methode is een nieuw behandelconcept binnen de fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.

Fascia is een ander woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, botten en zenuwen omgeeft en de vloeibare gel tussen deze vliezen.  Fascia is dus één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam dat loopt van schedel tot tenen. De vliezen zorgen ervoor dat alles met elkaar verbonden is en goed kan samenwerken, de gel maakt het mogelijk dat bewegingen soepel verlopen.

 

Pijn, stijfheid en balansproblemen worden meestal veroorzaakt door problemen in de fascia.
Fasciatherapie is toepasbaar bij alle aandoeningen van het bewegingsapparaat, fascia speelt namelijk altijd een rol.

Er zijn vele klachten of blessures waar fasciatherapie direct kan helpen bij de volledige oplossing of verminderingen van uw klacht. Wij zijn er speciaal in geschoold om deze problemen snel op te sporen en te beïnvloeden.
Fascia wordt veelvuldig toegepast bij de volgende aandoeningen:
Hypermobiliteitssyndroom / Ehlers-Danlos Syndroom

Syndroom van Tietsze

fibromyalgie

Buikwandpijn / Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome / Abdominale Intercostale Neuralgie

Rug, schouder en nekklachten
Onverklaarbare chronische pijnklachten

Lees ook het artikel over fasciatherapie zoals verschenen in Libelle.

Bekijk hier vele manieren om de veerkracht te vergroten.
Als we in ons dagelijks leven veerkrachtig zijn, ons ontspannen voelen, in beweging zijn, gezond eten, verbinding ervaren met sociale contacten, heeft dat een positieve invloed op ons algemene functioneren.

 

                                                                                           Fascia

Medical Taping

Spieren hebben niet alleen invloed op lichaamsbeweging; ze hebben ook invloed op de bloedsomloop, lichaamstemperatuur en het lymfestelsel.
Dat is het uitgangspunt van medical taping en deze elastische tape biedt ondersteuning aan de spieren zonder de bewegingsmogelijkheden te beperken.
De fysiotherapeut brengt in kaart of u baat hebt bij medical taping en zorgt dat het herstellend vermogen van uw lichaam op deze manier wordt gestimuleerd!

Medical tape heeft dezelfde rekbaarheid, dikte en hetzelfde gewicht als de huid; het is anti-allergeen en watervast. De tape kan een aantal dagen gedragen worden.
Medical taping kan een goede ondersteuning bieden bij:

  • Frozen shoulder, carpaal tunnel syndroom en slijmbeursontsteking
  • Verkeerde lichaamshouding en de correctie hiervan
    Rugklachten door spier- en wervelproblemen
  • Overbelasting, zoals een tennisarm
  • Letsel aan de enkels, heupen, polsen en nek
  • Ischias, spit en artrose
  • Sportblessures, bijvoorbeeld aan de rug, schouder en knieën
medical taping

Bedrijfsfysiotherapie

 

Een gezonde werkplek: het zorgt voor opgewekte medewerkers en het voorkomt uitval. Op de werkvloer is namelijk vaak sprake van klachten, zoals RSI/KANS, lage rugklachten, schouder- en nekklachten.
Dit soort klachten bepalen het grootste percentage van ziekteverzuim in Nederland. Een goed welzijn van medewerkers zorgt voor een prettige werksfeer en voorkomt hoge kosten aan de kant van de werkgever.

De Bedrijfsfysiotherapeut is gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van werk gerelateerde lichamelijke klachten en het onderzoek naar en advisering over werkplekken.
Het doel is om klachten aan het houding- en bewegingsapparaat te vermijden door middel van een goede werkplek. Onze Bedrijfsfysiotherapie zet daarom graag haar deskundigheid in om ziekteverzuim binnen bedrijven te beletten en klachten te verminderen.

 

kijk voor meer informatie op de bedrijfsfysiotherapie pagina

werkplek instellen

Manuele therapie

Mulligan Concept is een pijnvrije behandel methode om gewrichten te mobiliseren. De therapie volgens Mulligan gaat uit van ‘sporingsproblemen’ (het glijden van de gewrichten t.o.v. elkaar) in gewrichten die klachten geven tijdens het bewegen. Bij manuele therapie zijn de mobilisatie technieken meestal zonder bewegingen, de fysiotherapeut voert ze uit, de patiënt ondergaat ze. Bij Mulligan technieken worden van de patiënt actieve bewegingen gevraagd, terwijl de fysiotherapeut het gewricht in een pijnvrije positie houdt. Hierdoor is snel een blijvend resultaat te behalen

D.A.M. staat voor Driedimensionale gewrichts bewegingen.

Door middel van D.A.M. mobilisaties wordt getracht de passieve sturing in het gewricht te normaliseren. Op deze wijze worden de bewegingsbeperkingen opgeheven.

manueel therapie