Behandelmethodes

Een spier met een triggerpoint trekt zich samen, wat voelbaar is als een strakke band. De spier wordt korter en slechter doorbloed en verzwakt uiteindelijk. Andere spieren gaan de taak van de verzwakte spier overnemen. Als dit langere tijd duurt, raken deze spieren overbelast. Als gevolg hiervan kunnen zich in deze spieren ook triggerpoints ontwikkelen, zo kan er ook sprake zijn van pijn “op een andere plek”. Er worden dus ook triggerpoints behandeld die niet direct op de plaats van de klacht zitten, maar welke wel herkenbare pijn veroorzaken.

Een effectieve behandelmethode bij triggerpoints is Dry Needling waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden.

Dry Needling is een efficiënte behandelmethode die kan worden toegepast bij pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints. Triggerpoints kunnen ontstaan bij een ongeluk, door een verkeerde houding (op werk bijvoorbeeld) of door een overbelasting. Dry needling kan toegepast worden bij iedereen die last heeft van spanning, vermoeidheid en pijn in de spieren. Deze methode is een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling en valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie.

Fysiotherapeut voert dry needling behandelmethode uit bij patiënt.

Medical Taping

Spieren hebben niet alleen invloed op lichaamsbeweging; ze hebben ook invloed op de bloedsomloop, lichaamstemperatuur en het lymfestelsel. Dat is het uitgangspunt van medical taping en deze elastische tape biedt ondersteuning aan de spieren zonder de bewegingsmogelijkheden te beperken. De fysiotherapeut brengt in kaart of u baat hebt bij medical taping en zorgt dat het herstellend vermogen van uw lichaam op deze manier wordt gestimuleerd! Medical tape heeft dezelfde rekbaarheid, dikte en hetzelfde gewicht als de huid; het is anti-allergeen en watervast. De tape kan een aantal dagen gedragen worden. Medical taping kan een goede ondersteuning bieden bij:

  • Frozen shoulder, carpaal tunnel syndroom en slijmbeursontsteking
  • Verkeerde lichaamshouding en de correctie hiervan Rugklachten door spier- en wervelproblemen
  • Overbelasting, zoals een tennisarm
  • Letsel aan de enkels, heupen, polsen en nek
  • Ischias, spit en artrose
  • Sportblessures, bijvoorbeeld aan de rug, schouder en knieën
medical taping wordt uitgevoerd door fysiotherapeut.

High power Laser Therapie

High power Laser Therapie is een pijnvrije en snelwerkende behandelmethode, welke een aantal minuten toegepast wordt. De laser geeft een boost in de cel energie waardoor de ATP (adenosinetrifosfaat) productie van een cel geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen. Dit verhoogt de stofwisseling in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen. De wetenschap heeft inmiddels uitgewezen dat LED-lichttherapie de celdeling en aanmaak van nieuwe cellen stimuleert en weefsels repareert. Dit wetenschappelijk bewezen proces (met een lichtkleur van 810 nm) noemt men ook wel: photobiomodulation.

 

High Power Lasertherapie is zeer geschikt voor de behandeling van onder andere:

Spanningshoofdpijn, Migraine en kaakklachten

  • Carpaal Tunnel Syndroom en RSI
  • Herstel pezen, spieren en ligamenten
  • Slijmbeursontsteking
  • Beschadigde of ontstoken pezen en gewrichten
  • Kraakbeenschade, verstuikingen en verrekkingen
  • Onderrugpijn, Hernia, nekklachten en Whiplash
  • Hielspoor en Runners knee
  • Long COVID-19 revalidatie

Buiten deze voorbeelden is er nog veel meer mogelijk. Heb je een vraag, neem dan contact met ons.

Informatief filmpje over High Power Laser therapie.

Doel van echografie binnen de fysiotherapie

Onze fysiotherapeut Manon Langedijk past echografie toe om bevestiging te krijgen op wat er als diagnose is vastgesteld. Met een echo kunnen wij namelijk snel en duidelijk bepalen wat uw pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door echografie kunnen wij een goed behandelplan voor uw blessure of klacht maken. Hierdoor hopen wij u snel van uw klachten af te helpen!

Wat kunnen wij beoordelen met echografie?

Op de echo kunnen wij vooral spieren, pezen, kapsel, banden en kalkvorming goed beoordelen. Ook kunnen wij zien of er sprake is van vocht in een gewricht of dat er mogelijk een slijmbeursontsteking is. Wij gebruiken de echo voornamelijk voor schouder-, elleboog-, heup-, knie-, enkel-, achillespees- en hielspoorklachten.

 Hoe werkt echografie?

Echografie werkt met geluidstrillingen/geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden door een zender die geplaatst wordt op de huid. Deze zender is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid.

Voordelen van echo binnen de fysiotherapie

  • Het onderzoek brengt geen risico’s met zich mee en in pijnvrij.
  • Met het maken van een echo kunnen wij met grotere zekerheid een juist behandelplan opstellen en bent u sneller van uw klachten af.
  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, waarbij we de pijnlijke bewegingen kunnen opzoeken.
  • Er is geen bezoek aan het ziekenhuis nodig voor een echo. Wij kunnen dit in ons behandeltraject opnemen. Maar ook voor alleen een echo kunt u bij ons terecht.
  • Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen.
  • Als wij het nodig vinden, kunnen wij u naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist

Afspraak maken?

afspraak plannen
button vervolg
Pijncheck